Dagens føremelding

Latest forecast

Klikk i kartet, eller søk etter sted for å gå til føremeldingen for et område. Område med nylig preparerte løyper

Sol, vårskiføre og straks påske

Fredag 11.04.2025 kl. 07.40

Nå som værmeldingen kun byr på plussgrader gjennom hele døgnet framover var det like greit å parkere løypemaskinen i Osloområdets sisteskanse når det gjelder skiføre, nemlig Romeriksåsene. Men merk at det er kun prepareringen som innstilles, for fortsatt er det snødekte områder å finne om du godtar å ta av skiene for å forsere litt barmark innimellom. Vi vil atpåtil påstå at det vil være mulig å gå på ski nord i Marka gjennom hele påsken. Nypreparert vil det ikke være, men fint likevel.

Vi kan se tilbake på en kort, men ganske så fin skisesong. Kulden kom sent, men godt i slutten av november, nok til at det var mulig å produsere snø for fullt i næranleggene noen dager. 24. november kunne vi melde om skiføre på Greverud i Sørmarka, og noen få dager etter kunne flere næranlegg varte opp med det samme.

6. desember kom det snø fra oven og nok til at det kunne prepareres på en del skogsbilveier i høyden. Kakelinna feide med seg det meste i midten av desember, men vi fikk et nytt påfyll et par dager før julaften. Romjula var preget av jojo-vær, men det nye året startet med et hvitt landskap. Det første skikkelige snøfallet kom den første uken i januar og sørget for årets første perfekte skihelg med snø i alle områder rundt Oslo.

Den siste helgen i januar ble like fin og folk lot seg ikke be to ganger. Sjelden har det vært så stor trafikk i løypene som denne helgen. Også vinterferien ble av den minneverdige sorten. Etter hvert forsvant skiføret i lavlandet, men i høyden har det holdt stand helt til nå.

En positiv forskjell fra i fjor er at godværet stort sett har truffet med når de fleste har mulighet til å gå på ski, nemlig i helgene. Dette var definitivt ikke tilfellet i fjor da godværet stort sett var midt i uka. Og den siste måneden har jo vært eksepsjonelt fin på alle måter, så alt i alt må man kunne si at det har vært en fin sesong.

Med dette avslutter vi også føremeldingen for denne gang. Husk at det fortsatt er mulig å gå på ski der ute. I lavlandet er det tørt på stier og skogsbilveier og flere stuer holder åpent, så det er mange muligheter for å nyte Marka i påsken. Og tar du en tur ut i dag vil du få sol i fjeset og temperaturer opp mot 15 grader.

Noen formaninger må vi likevel komme med: Selv om det er is på vannene fortsatt så frarådes alle ferdsel. Isen kontrolleres ikke lenger og all merking er tatt inn. Det er dessuten svært tørt nå og lett å starte en skogbrann, så vær varsom med grill og åpen ild. Og holder du hunden din i bånd så er ting etter boka.

Ha en herlig påske i Marka!

Er du forresten en av dem som ennå ikke er medlem i Skiforeningen? Nå er det på tide å benytte sjansen! Bli medlem i dag, og få neste vintersesong med på kjøpet. Som medlem er du med på å bidra til milevis med preparerte skiløyper.

Ofte stilte spørsmål

Hvorfor prepareres ikke løyper på enkelte skogsbilveier selv om det er nok snø?

Noen skogsbilveier benyttes til drift fram til jul selv om de ikke brøytes. Enkelte veier brøytes også gjennom hele vinteren av samme årsak. Veier som brøytes gjennom sesongen er gjerne merket med en orange firkant.

Når prepareres løypene?

Løypene prepareres ved behov på hverdagene, og vi prioriterer å ha størstedelen av løypenettet klart før helger og dager med stor utfart.

Ved kalde og stabile værforhold er det ofte best å la løypene ligge i fred. Å preparere dem unødig fører bare til løsere spor og unødvendig ressursbruk.

Det er vanlig å preparere etter snøfall eller når løypene er svært slitte. Milde dager og kalde netter gir gjerne svært isete og harde forhold, og da kan det være behov for å frese opp løypene og sette nye spor. Vi forsøker å unngå å preparere i plussgrader, da dette setter fart i snøsmeltingen og fort kan føre til steinharde løyper når temperaturen slår over på minusgrader igjen.

Hvorfor er det ikke skispor selv om kartet viser at det er preparert?

Når sesongens første snø har kommet, eller etter større snøfall i sesongen, er det viktig å få pakket sammen snøen før vi setter spor. Pakking gjøres gjerne med snøscooter eller ATV med matter eller ruller bak. Slik får vi en fin løypesåle og grunnlag for å sette spor i neste runde.

Er det de grønne sporene i kartet som er best?

Det kommer an på. Etter snøfall er det best å gå i spor som nylig er kjørt opp (grønne). Det samme gjelder for nullføre (når lufttemperaturen er rundt 0 grader). Under slike temperaturforhold blir løypene fort blanke og sporene løse. Også når det er svært hardt og isete (plussgrader på dagtid og kuldegrader på natten) kan det være best å gå i løyper som nylig er frest og sporsatt.

Under andre forhold er løyper som har stått en stund (orange og lilla) best å gå i. Når en løype er nypreparert er sporene ofte løse de første timene før de får satt seg. Så når været er stabilt og kjølig er det ingen vits i å gå etter de helt nypreparerte løypene.

Ved varmegrader unngår vi gjerne å preparere. Preparering i varmegrader setter fortgang i snøsmeltingen og fører til knallharde føreforhold om det skulle fryse på.

Hva menes med "pakking av løyper"?

Etter store snøfall er det viktig å få komprimert snøen slik at den danner en god såle man senere kan sporsette. Pakking skjer med scooter med matte eller rulle hengende bak, eller kun med scooter når snømengdene er ekstra store. Man kan også pakke med tyngre utstyr som løypemaskin, men da er det viktig at snøen ikke er våt slik at man risikerer å stå igjen med en kompakt issåle når det blir kaldere igjen.

skiforeningenlogo

Skiforeningen jobber året rundt med å tilrettelegge flotte skispor!

Kontingenten går direkte til løypearbeidet.
Bli medlem nå
Siste tur med løypemaskinen i Romeriksåsen for denne sesongen
Foto: Jarle Jensen, 10.04.2025
Webkamera ved Ringkollen
Ringkollen
Webkamerabilde fra Kikutstua
Kikutstua
Webkamera av Holmenkollen skiarena
Holmenkollen skiarena