Rode Rossa har gitt mange fine påskeopplevelser, men har også vært med på å vinne både VM- og OL-gull.
La oss gå tilbake til OL i Vancouver, Canada i 2010. Før starten på 50 km klassisk var det mye snakk om hvilken type klister de norske skiløperne hadde valgt å bruke. En av de erfarne TV-reporterne i NRK, Torgeir Bjørn, kunne rapportere følgende til det norske TV-publikummet:
"Som jeg forstår det, vurderer det norske smøreteamet å bruke et siste strøk med ROSSA-klister for å få optimalt feste."
Han kunne selvfølgelig vært mer nøytral og sagt "rødt klister", men det gjorde han ikke. Han sa ROSSA. Tydelig. Hvorfor? Jo, fordi dette klisteret er gull verdt under visse forhold – og spesielt godt på typisk påskeføre.
RODE ROSSA-klister har vært produsert i Asiago i Italia siden 1956. Det vinnes fortsatt verdenscuprenn, verdensmesterskap og olympiske konkurranser i klassisk langrenn med dette produktet. Det mest utrolige? Vi snakker om nøyaktig det samme klisteret som grunnleggeren Rodeghiero Rizzieri utviklet og lanserte i 1956! Det er et imponerende faktum – og Rossa tilhører definitivt en sjelden kategori av produkter som fortsatt presterer på verdensklassenivå over 50 år etter lansering.
Rode har også en rekke andre høyt presterende skismøringsprodukter – mange av dem med lang historie. Og viktig å merke seg: Rode har aldri hatt fluor i noen av sine festeprodukter.
Rode er en familiebedrift som fortsatt holder til i Asiago, og som i dag ledes av Roberta Rodeghiero, datter av grunnleggeren. Rodeghiero Rizzieri ble født i 1919, vokste opp i en gårdsfamilie, og viste tidlig stor interesse for kjemi. Som ungdom eksperimenterte han mye med ski-voks, som han testet både i konkurranser og på fritiden – han var selv en habil skiløper i både langrenn og kombinert.
Rode Rossa er et godt alternativ under skiene på påskeføre. Foto: Christine Amdam
Etter OL i Oslo i 1952 ble han trener og leder for det italienske langrennslandslaget – inkludert ansvar for skismøring. Det store gjennombruddet for Rode kom da Franco Nones vant 30 km i OL i Grenoble i 1968 – med ski som var vesentlig bedre enn nordmennenes. Etter det tok det ikke lang tid før Rode-produktene ble brukt over hele verden.
I dag ledes produktutviklingen av barnebarnet Simone Rodeghiero, men på mange av produktene brukes fortsatt de håndskrevne originaloppskriftene – selv om sortimentet er utvidet og modernisert.
Den første importøren av Rode i Norge var ingen ringere enn Håkon Brusveen – den legendariske skiløperen og radiokommentatoren. Ryktene sier det kom fylte kontainere med Rossa-klister direkte levert fra Asiago til Sportsforeningen han drev på Lillehammer. I dag er det Ultimate Nordic som distribuerer Rode i Norge. Både Per Knut Aaland og Bjørn Dæhlie har tidligere hatt agenturet.
Husk å pakke med deg Rode Rossa i påskebaggen! Det kan være forskjellen på en slitsom skitur og en fantastisk påskeopplevelse.
Samme oppskrift: Emballasjen har forandret seg litt, men klisteret er nøyaktig det samme som ble lansert i 1956. Foto: Rode