Ikke så fristende å rense skia etter årets siste tur? Vi gir deg 7 kjappe triks   

Skiforeningens smørekspert vet hvordan du får gjort det i en fei.
Tekst: Guri Leyell Skedsmo
Publisert 10.04.2025
– Det er ikke gøy å bale med dette til vinteren, gjør det heller nå. Ole Kristian Sørland

Siste skitur er unnagjort, og under skia er rester av klister, barnåler og gammelt gørr. Ikke gøy! Best å få vekk skia fortest mulig og utsette rengjøringen til vinteren, tenker du kanskje.   

Men det er akkurat der du er i ferd med å begå en blemme, forklarer Skiforeningens smøreksepert, Ole Kristian Sørland. Han har ett tydelig råd. 

–  Fiks skia nå!

Bærekraftig

Dropper du vårpussen, risikerer du at sålen tørker ut. Da taper skiens egenskaper taper seg mer enn nødvendig, ifølge Sørland. 

– Å rengjøre skiene etter årets siste skitur er også viktig i et bærekraftperspektiv. Tar du vare på dem, holder de lenger. 

Lønn for strevet får du når du tar frem skiene igjen til neste sesong. 

–  Når den første snøen daler, er fine og turklare. Det er ikke gøy å bale med dette til vinteren. Gjør det heller nå. Da blir også terskelen for å komme seg ut blir mye lavere. Det vet jeg av egen erfaring. 

Husk: Ramler du av underveis, og bare vil gjøre en ting med skiene dine: Få av gammelt smøring. Det er det aller viktigste.  

Har en plan: Først skal Skiforeningens Ole Kristian Sørland ta noen turer på påskefjellet. Deretter skal han hjem og rense ski. Det oppfordrer han deg også til å gjøre. Foto: Privat

1. Fjern rester av skismøring

Klister og voks fjerner du ved å legge fiberlene (et tynt papir i glassfiber, du får tak i dette i sportsbutikker) dobbelt over skiene. Bruk skrape oppå dette. Det finnes også ulike midler som løser opp det du har i festesonen. Et annet tips er å bruke strykejern over fiberlene for å varme opp smøringen slik at den slipper.  
Felleski? Bruk eget rensemiddel. Det er viktig å rense fellene for å bevare dem. Glidesonen behandles likt på felleski og tradisjonelle ski med festesmørning.

Husk! Ikke bruk kjøkkenpapir. Det setter seg bare fast! 

2. Rens festesonen   

Bruk vanlig skirens og fiberlene. Rens først festesonen midt under skiene (altså der gørra gjerne sitter).  

3. Gå over glidsonen

Her kan du stoppe, om du er lei. Men er du lur, fortsetter du.

I glidsonen kan det også feste seg mye rart. Det finnes egne rensemidler, men man kan også smelte inn en myk voks (ofte rød) som man sikler av umiddelbart mens den fortsatt er varm. Da drar man med seg uønskede rester.

4. Glide skiene

Får du hetta av dette med gliding, dropp det. Prokastinér. Det viktigste er tross alt at skiene renses.

Om du likevel går all inn: Bruk et smørejern og smelt glider utover, før du stryker jernet over for å fordele den. Har du har temperaturmåler på smørejernet, sett det på 120 C. Du kan også bruke et strykejern, på  middels varme. Skiene skal glides i glidesonen, ikke i festesonen. Gjør du det siste, vil skismurningen sitte dårligere.

6. La “kuren” virke

Glideren kan sitte på til snøen kommer. Tenk på det som en langvarig hårkur for skia. Neste sesong fjerner du glideren med en plastsikling. Bare det som har trukket inn i skiene, bidrar til bedre gli. Så smører du med passende skismurning i festesonen, pakker kvikklunsj og appelsin og legger ut på tur.

7. Sandpapirtrikset

Du kan godt gni litt med sandpapir i festesonen. Dette bør gjøres flere ganger i sesongen for å få voks og klister til å sitte bedre. Bruk papir av typen 100.

Grovt sandpapir gjør det ikke mer “effektivt”, det skader bare sålen.  

Festesone

Sonen midt under skiene, der du skal ha skismurnig. Gode sportsbutikker merker festesonen på skiene dine. Hvis du ikke har noe merke, er en god tommelfingerregel å smøre fra cirka midten av hælen og til cirka 30-40 centimeter foran bindingen.

Glider

(Uttales glaider). Voks som brukes til å smøre inn skisålene, slik at de ikke tørker inn. Skiene bør glides jevnlig. Glideren sørger også for at du får bedre gli når du er på tur.

Glisone

Alt det foran og bak som ikke er festesone. Det er denne som skal glides. Den bør helst være glatt og svart. Er den grålig i fargen, er det et tegn på at den er for tørr.

Fiberlene 

(Uttales i ett ord, ikke som i Fiber-Lene).
Rensepapir som kjøpes i små ruller og brukes til å fjerne gammel skismurning.

Plastsikling

Eller skiskrape, rett og slett. Av plastikk, brukes til å fjerne glider og smurning. 

To bonus-tips

Lurt å kjenne sonen sin

Lurer du på hvor festesonen for smøring er? Gå til en sportsbutikk og be om hjelp. Med festesonen markert, vet du nøyaktig hvor du skal legge smøringen.

Gjør-det-selv: Stå på skiene på helt plant gulv. Vekten er jevnt fordelt på begge skiene. Den delen av skien du da kan føre et matpapir under, er festesonen. Hvis du legger all vekt på en ski, skal matpapiret sitte fast. Skjer det ikke, er skiene for stive. 

Gliding er gøy

Fjern helst smurning og sett inn skiene med glider jevnt og trutt i skisesongen. Hvis det er godt føre, holder det å glide skiene etter hver fjerde til sjette tur (avhengig av hvor langt du går). Hvis det er skarpt føre, bør du glide oftere, for da er slitasjen større.